Vanaf 1 september 2005 niet langer met vijf op de achterbank

Vanaf 1 september 2005 moet elk kind op de achterbank van een wagen beschikken over een 'volwaardige plaats'.

Belga

De zogenaamde "tweederdenregel" wordt afgeschaft. Die regel liet toe om op een achterbank met drie zitplaatsen in principe vijf kinderen te vervoeren. Die regel wordt nu geschrapt uit veiligheidsoverwegingen.

Tot 1 september 2005 is het toegelaten om achterin de wagen meer kinderen te vervoeren dan er zitplaatsen zijn. Kinderen jonger dan 12 mogen immers voor twee derden meegerekend. "Maar die anomalie wordt nu uit de wet gehaald. Vanaf 1 september moet elk kind een volwaardige plaats hebben," zegt BIVV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. Daarbij wordt het ook verboden om twee kinderen met éénzelfde gordel vast te maken.

Wie na 1 september 2005 nog met te veel kinderen op de achterbank rijdt, begaat een gewone overtreding (50 euro). Dat blijft ook zo bij de invoering van het aangepaste boetesysteem in het voorjaar van 2006.

De sensibilisatie rond de afschaffing van de tweederdenregel is mee gekoppeld aan de lopende 'gordeldiercampagne' van het BIVV. Die campagne moet kinderen en hun ouders aansporen om steeds de gordel vast te klikken.

Aangeboden door onze partners