Dertien jongeren opgepakt wegens vandalisme in school in Fléron

De politie heeft dertien jongeren opgepakt die ervan worden verdacht op twee weken tijd vier keer vandalenstreken te hebben gepleegd in een school in Fléron (provincie Luik). Het gaat om negen jongens en vier meisjes uit Romsée en Beyne-Heusay, veelal tussen 14 en 16 jaar oud. Een van hen is 18 jaar oud en is daarmee de enige meerderjarige van de bende.

Belga

De jongeren werden dinsdagavond en woensdagmorgen opgepakt door de politie van Fléron en bekenden allen de feiten. De bende kwam samen in de Sainte-Julienneschool in Romsée, een deelgemeente van Fléron. Ze beschikten niet over een lokaal om af te spreken en troffen in de school een ruimte aan met zetels en kussens. De jongeren bekenden ook dat ze schade toebrachten aan het gebouw, maar banaliseerden de feiten. Ze waren zich naar eigen zeggen niet bewust van de omvang van de schade. Het parket zal de dossiers afzonderlijk behandelen. Er kunnen verscheidene maatregelen worden getroffen.

Als het de eerste misstap is van de jongere in kwestie, wordt hij voor een criminoloog geleid die hem eventueel een werkstraf kan opleggen. Als de jongere al eerder een strafbaar feit pleegde, of als zijn gedrag dit rechtvaardigt, wordt hij voor de jeugdrechter geleid.

De jongeren drongen de lokalen van de Sainte-Julienne school aan de rue Colonel Piron voor het eerst binnen in de nacht van 22 op 23 juli. Ook op 25 juli, in de nacht van 29 op 30 juli en in de nacht van 31 juli op 1 augustus kreeg de school ongewenst bezoek. De jongeren braken enkele vensters, spoten de inhoud van brandblusapparaten leeg, en haalden het speelgoed overhoop. Voor de jongeren ging het er enkel om elkaar tijdens de vakantie als "bende" te ontmoeten.