Kim Gevaert gaat voor drie finales

In Brussel is maandagnamiddag de 20-koppige selectie voorgesteld die woensdag afreist naar het WK atletiek in het Finse Helsinki (6-14 augustus).

Belga

De ambitie van de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) is klaar maar duidelijk: het beter doen dan twee jaar terug in Parijs. De Belgische meisjes van de 4x100 meter (Katleen De Caluwé, Audrey Rochtus, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert) zorgden toen voor een zeldzaam hoogtepunt door zesde te worden in de finale. Voor de rest moest België het in de Franse hoofdstad stellen met vijf halve finales (Kim Gevaert op de 100 en 200 meter, Bert Leenaerts op de 1500 meter, Joeri Jansen op de 800 meter en Cédric Van Branteghem op de 400 meter).

Met een klepper als sprintster Kim Gevaert in de rangen mag de KBAB er in principe nu al zeker van zijn dat die doelstelling gehaald wordt. Dat de atlete uit Kampenhout in bloedvorm verkeert, bewees ze vorige week nog op de Nacht van de Atletiek in Heusden, waar ze haar Belgisch record op de 100 meter aanscherpte tot 11.12. Ze verdreef daarmee meteen ook de kopzorgen over de lichte hamstringblessure die haar een week eerder nog uit de finale hield in het Spaanse Madrid. Gevaert overwoog daardoor even om in Helsinki de 100 meter te laten vallen, maar kiest nu toch voor een volledig programma. Ze loopt dus de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter. Op alledrie de nummers wil ze de finale halen.

"Je hoort me niet zeggen dat de problemen met mijn hamstrings tot het verleden behoren, maar op het WK mogen ze in principe niet voor problemen zorgen. Ik ben zeer gemotiveerd om over de ganse lijn te scoren en wil dan ook beter doen dan op de Olympische Spelen van Athene (waar ze zowel in de finale van de 200 meter als in de finale van de 4x100 meter knap zesde werd, nvdr). Ik miste toen op een haar na de finale op de 100 meter en die leemte op mijn palmares wil ik maar al te graag vullen", aldus Gevaert.

"Het niveau op een WK ligt, zeker in een post-olympisch jaar, ietsje lager dan op de Spelen zelf. Ik kan in Helsinki dus moeilijk voor minder gaan", geeft Gevaert aan. "Ik heb het gevoel dat ik in de beste vorm van mijn leven ben en daar wil ik ten volle van profiteren. Het kriebelt echt om de finale op de 100 meter te lopen. Ik voel dat die kans bestaat en wil ze met beide handen grijpen. Het is nù het moment."

Over haar kansen op de 200 meter blijft Gevaert eerder voorzichtig. "Of ik potten kan breken, hangt voor een groot deel af van de concurrentie. De eerste twee plaatsen zijn sowieso niet haalbaar, voor de rest is alles mogelijk", klinkt het uit de mond van Gevaert, die daarmee aangeeft dat ze stiekem wel hoopt op een bronzen medaille. "De top-5 halen zou mooi zijn, maar laat me eerst maar de finale zien te halen", tempert ze lachend de verwachtingen.

Voor de kansen van het aflossingsteam op de 4x100 meter zag het er lange tijd niet goed uit, maar de voorbije weken gingen de prestaties opnieuw in stijgende lijn. "We staan momenteel negende op de wereldranglijst. Met een kleine beetje geluk, is ook daar de finale dus haalbaar", besloot Gevaert.

De grote afwezige maandag in Brussel, was Mohammed Mourhit. De 34-jarige atleet zette in Heusden bij zijn comeback op de 5000 meter meteen een puike 13:11.74 neer en droomt luidop van een WK-medaille. De atleet bereidt zich in zijn geboorteland Marokko voor op het WK en vliegt van daaruit rechtstreeks naar Helsinki.

Wie wel present tekende in Brussel, was Cédric Van Branteghem. De 400 m-loper uit Gent liet zich vorig jaar opereren en begon pas in maart met lichte looptrainingen. Op de valreep kon hij zich alsnog plaatsen voor het WK, maar in Helsinki mogen van hem geen mirakels verwacht worden, zo vertelde hij.

"Ik weet dat ik er geen potten ga breken en zal al blij zijn als ik de halve finales haal (de laatste 24 dus, want in Helsinki zijn er drie halve finales op dit nummer, nvdr). Dat is een realistische doelstelling, vind ik zelf. Ik haal zeven maanden na mijn operatie opnieuw mijn niveau van voor de Spelen in Athene en dat vind ik al een prestatie op zich. Als ik nu blessurevrij kan blijven, kan ik volgend jaar opnieuw een stap vooruit zetten", aldus Van Branteghem, die na het WK meteen doorreist naar het Turkse Izmir, voor het WK voor universitairen. Nadien loopt hij in principe enkel nog de Memorial Van Damme.