Handelaars en bezoekers enthousiast over smokkelmarkt Stokkem

Als handelaars zelf zeggen dat ze tevreden zijn, moeten de zaken wel héél goed gaan. Zelfs op een druilerige zondagvoormiddag heerst een gezellige drukte op de smokkelmarkt in Stokkem. Als de zon schijnt, is het er over de koppen lopen. Iedere zondag wordt de rij marktkramen ook langer. Het experiment krijgt dan ook vast en zeker een verlengstuk volgende zomer. Er wordt nu al gedacht om het zomerse smokkelproject over vier maanden te spreiden.

jforier

“In Nederlands-Limburg mag je geen alcohol op straat verkopen. Hier is dat geen probleem en mogen we zelfs tappen.” Myriam Vroemen uit het Nederlandse Beek verkoopt streekbieren op de smokkelmarkt. Nederlanders die bier verkopen in ‘Bels’, het is de omgekeerde wereld.

“Maar we zijn wel lid van de Limburgse biervrienden en de Belgische bieren verkopen het beste,” excuseert Myriam zich. “Jullie hebben ook veel meer soorten en ze zijn veel lekkerder.” Cafébaas Theo Serneels van het ‘Heukske’ tapt sinds de smokkelmarkt van start ging begin juli ook een pintje meer. “We liggen pal in de markt. Dit is echt een schot in de roos,” lacht Theo. “Het is ook plezant omdat hier veel moppen getapt worden over de gierige Hollanders en stomme Belgen.”

Zowel handelaars als bezoekers zijn afkomstig uit beide landen, zoals dat hoort op een smokkelmarkt. Het verschil in nationaliteit zie je alleen aan de kramen. De Nederlanders gebruiken de tenten die ze gratis van de stad krijgen, terwijl de Belgische marktkramers hun eigen parasols meezeulen. “Ja, de Hollanders lachen ons uit,” bekent Jempi Schouten, marktkramer uit Stabroek. Hij verkoopt als enige op de markt T-shirts en shorts voor mannen. “En niemand anders mag dat. Het zijn allemaal aparte producten hier. De smokkelmarkt is een beschermde markt. Het is de beste markt die er is. Tot nu toe toch.”

Stoffen- en hangmattenverkoper John Pullens uit Helmond verzekert ons dat de Nederlandse producten op de smokkelmarkt goedkoper zijn dan in België. “Voor stoffen liggen de prijzen in Nederland 30 tot 50 procent lager omdat we een hogere omzetsnelheid hebben in de zelfmaakmode. We hebben dus veel klanten en op een markt heb je ook minder kosten dan met een winkel. Mijn hangmatten uit Brazilië verkoop ik op de smokkelmarkt bijvoorbeeld 20 procent goedkoper. Tot nu toe mogen we zeker niet klagen over de zaken. De grootste ‘opgaaf’ is ‘s zondags om kwart voor zes het wekkertje horen afgaan. Zeker als je al zes dagen gewerkt hebt, moet het wel rendabel zijn. Anders ga ik ‘s zondags voortaan lekker uitslapen en een saunaatje pakken...” Bij de ‘sacochen’ lijken ze wel echte smokkelwaar te verkopen. 15 euro voor een ‘echt lederen’ rugzak... Marktkraamster Hubertine Bensberg uit Stokkem staat nog maar voor de tweede keer op de smokkelmarkt. “Het valt best mee,” zegt ze diplomatisch. “Ik ben de enige met handtassen ja, maar voor mij mag er gerust concurrentie zijn. Je kunt zakendoen of niet.”

“De smokkelmarkt mag voor ons ieder jaar opnieuw doorgaan,” knikken Madeleine Bernard en haar man Theo Custers. “Nee, wij hebben nooit gesmokkeld omdat ze thuis, hier een paar straten verder, een groothandel hadden waar alles te koop was. Alleen witte verpleegsterssokjes voor mijn zus moesten we uit Nederland smokkelen. De markt is heel fijn, niet alleen omdat de producten goedkoper zijn, maar ook voor de gezelligheid. De mensen komen zo weer meer samen.”

De kaasboer op de smokkelmarkt komt van de andere Maasoever. Martin Binder uit Maasbracht offert zijn enige vrije dag op voor de smokkelmarkt. “Voorlopig toch, want het moet rendabel zijn,” waarschuwt Martin. “Aan de Nederlanders verdien ik al niets. Die komen hier meer om te wandelen. De Belgen kopen meer. En ze weten waarom, want het prijsverschil is er zeker.”