Boeren in Lanaken bang voor nog meer vandalenstreken

Vorige woensdag berichtten we over de schade die 12 loslopende koeien op de twee voetbalvelden van Excelsior Veldwezelt hebben aangericht. Veldwezeltenaar Hugo Neven, bestuurslid van Excelsior Veldwezelt en gemeenteraadslid: “Nu blijkt dat de dieren niet zijn uitgebroken maar door onbekenden ‘s nachts zijn losgelaten. Het is, op amper een jaar tijd, het achtste geval van vandalisme in het gebied Wineven, een relatief klein agrarisch gebied annex sportzone van circa 55 ha. De dader of daders zijn tot op vandaag onbekend,” stelt het bestuurslid.

jforier

Nu het vaststaat dat de beschadiging van de voetbalvelden in Veldwezelt door 12 loslopende koeien geen ongelukkig toeval is, vrezen boeren en aardbeitelers in het gebied Wineven voor meer vandalisme.

Het gaat meestal om brandstichting van stro dat op de akkers of erven gebruikt of gestapeld wordt. De boeren zelf willen er liever niet op reageren. Hugo Neven: “Vorige zomer zag een boer hier zijn strozolder en landbouwalaam in de vlammen opgaan. Voor 50.000 euro schade. Andere gevallen van strobrand en of vernieling waren gelukkig van geringe(re) omvang, maar het is begrijpelijk dat sommigne niet rustig meer slapen.”

Aardbeiteler Natasja Vrijens wil wel haar verhaal kwijt. “In de voorbije nieuwjaarsnacht werden een stapel strobalen en een sanitaire veldcaravan in brand gestoken. Schade 2.500 euro. Een tijd later ging opnieuw een stapel stro in de vlammen op samen met beregeningsbuizen en tunnelplastic. Schade 4.000 euro. Half juni werd onze nieuwe, zelf gemaakte mobiele toiletinstallatie vernield: deuren, wc, wasbak, spoelbak aan diggelen geslagen en in het naastliggende bietenveld gegooid. Schade minimaal 6.000 euro.”

Diezelfde week gingen bij een collega-boer 150 pakken stro in de schuur in de vlammen op. Zijzelf durft, ondanks de verzekering, in de winter geen stro meer opslaan, alhoewel het dan goedkoper is.

“Nu kopen we het maar in de lente of zomer. We kunnen het dan meteen gebruiken, en moeten het niet meer stapelen.” Volgens raadslid Neven en de gedupeerden zijn al die kleine en grotere branden en vernielingen binnen dat kleine gebied Wineven het werk van een of meer vandalen. Vandaar dat hij naar de politie en het gemeentebestuur is gestapt om voor dit fenomeen extra aandacht te vragen.