DNA-bewijs pleit Amerikaan vrij na 18 jaar in de cel

Een 44-jarige Amerikaan die bijna achttien jaar in de cel heeft gezeten wegens een verkrachting die hij niet beging, is maandag vrijgelaten, nadat uit DNA-onderzoek was gebleken dat hij onschuldig is.

AP Ned

Als jonge vader van twee kinderen werd de man, Thomas Doswell, veroordeeld tot 13 tot 26 jaar celstraf wegens de verkrachting in 1986 van een 48-jarige vrouw in een ziekenhuis in Pittsburgh. Vier keer werd zijn verzoek tot vervroegde vrijlating geweigerd, omdat hij niet wilde toegeven dat hij verantwoordelijk was voor de misdaad.

In de periode dat Doswell werd veroordeeld, zette de politie in Pittsburgh gewoonlijk de letter R - voor rape, oftewel verkrachting - op foto's van mannen die in het verleden waren aangeklaagd, maar niet noodzakelijkerwijs veroordeeld, wegens verkrachting. Volgens Doswell wezen getuigen aan wie de politie zijn foto liet zien, hem aan als de dader, omdat ze de R onder zijn foto zagen. Die R stond daar omdat Doswell eerder door een ex-vriendin was beschuldigd wegens verkrachting, een aanklacht waarvan hij was vrijgesproken. De bewijslast tegen Doswell werd opnieuw onderzocht door het

van de Benjamin N. Cardoza School of Law in New York.

Aangeboden door onze partners