Olieprijs overschrijdt in New York 61 dollar na dood koning Fahd

De olieprijs is maandag in de Verenigde Staten boven de 61 dollar per vat (van 159 liter) gestegen na de dood van de Saoedische koning Fahd. Saoedi-Arabië is de grootste olie-exporteur en beschikt over de grootste oliereserves van de wereld.

Belga

Saoedi-Arabië is ook het dominerende olieland in de Opec, de organisatie van olie producerende en uitvoerende landen. Het speelt een sleutelrol op de internationale oliemarkten en in het antwoord op de stijgende vraag naar olie in de wereld.

De opvolger van koning Fahd, zijn halfbroer en kroonprins Abdullah, zal aan het Saoedische oliebeleid amper iets veranderen, vermoeden waarnemers en werd inmiddels ook gezegd door een leidinggevend persoon in Saoedische oliekringen. Toch was er zenuwachtigheid op de oliemarkten.

De stijging van de olieprijzen bleef evenwel binnen de perken. Olie voor levering in september steeg aanvankelijk in de elektronische handel op de New Yorkse termijnmarkt Nymex met 1,1 procent tot 61,23 dollar. Later daalde de prijs tot 61,07 dollar, nog altijd 0,83 procent hoger dan bij de sluiting van de handel vorige week.