Mensenrechtenactivist vermoord in Zuid-Kivu

In de Congolese provincie Zuid-Kivu hebben gewapende mannen zaterdagnacht de mensenrechtenactivist Pascal Kabungulu "Doyen" vermoord. Dat is maandag vernomen bij het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, die de moordaanslag uitdrukkelijk veroordeelt.

Belga

Pascal Kabungulu was uitvoerend secretaris van de organisatie "Héritiers de la Justice", die volgens Buitenlandse Zaken een vooraanstaande plaats bekleedde in de "société civile" van Zuid-Kivu. Volgens de website van de organisatie is Kabungulu doodgeschoten in zijn woning, waar ook zijn vrouw en kinderen aanwezig waren. De organisatie eist een onafhankelijk onderzoek en vraagt dat de daders opgespoord en vervolgd worden.

Minister De Gucht veroordeelt uitdrukkelijk de moordaanslag en roept op tot vrede en stabiliteit in Ituri en de Kivu-provincies. Hij steunt de vraag naar een onderzoek en vraagt tevens dat de strijd tegen de straffeloosheid, meer bepaald in Oost-Congo, wordt opgevoerd en dat de burgerbevolking en specifiek ook de leden van de "société civile" en van mensenrechtenorganisaties worden beschermd.

Volgens De Gucht ondersteunt ons land verschillende initiatieven die gericht zijn op het versterken van de justitie in Congo en is het de bedoeling dat zo gauw de nieuwe Congolese grondwet in werking treedt en aldus de effectieve scheiding der machten wordt doorgevoerd, een meer intense samenwerking op het vlak van justitie tot stand komt.

Binnenkort moet het registreren van kiezers aanvangen in Ituri en daarop volgend ook in de beide Kivu-provincies. "Het is daarom van het grootste belang dat vrede en stabiliteit in Oost-Congo alle prioriteit krijgen en dat zij die het electoraal proces niet genegen zijn, géén voorwendsel krijgen om het proces te vertragen of af te breken, daarbij gebruik makend van instabiliteit in Oost-Congo", aldus de mededeling van De Gucht.