Londen wil troepensterkte in Noord-Ierland halveren

De Britse regering heeft plannen opgevat om haar troepensterkte in Noord-Ierland te halveren. Tegen 1 augustus 2007 moet het aantal soldaten van 10.500 gereduceerd worden tot 5.000.

Belga

Dat zei minister van Defensie John Reid maandag in Londen. Een gedetailleerd terugtrekkingsplan zal later voorgelegd worden.

De Noord-Ierse terreurorganisatie IRA heeft afgelopen donderdag zijn "gewapende strijd" tegen Groot-Brittannië na 40 jaar officieel ten eind verklaard. De Britse regering begon daarop onverwijld met de afbouw van militaire posten.

Het Britse leger zal de Noord-Ierse politie zolang als nodig ondersteunen, luidt het in een mededeling van het Britse ministerie van Defensie, maar het tijdstip dat die steun ophoudt, werd niet bekendgemaakt.

Ian Paisley, de leider van de DUP, de grootste partij uit het protestantse kamp, heeft al kritiek geuit op de afbouw van de Britse legerposten. De veiligheid in de provincie staat op het spel, zei Paisley maandag. Op het hoogtepunt van de onrust in Noord-Ierland waren er meer dan 30.000 Britse soldaten gelegerd.