Saoedische koning Fahd overleden

Koning Fahd van Saoedi-Arabië is maandagmorgen in Riyad overleden, heeft het Saoedische hof bekendgemaakt. Op de staatstelevisie las minister Iyad bin Amin Madani een emotionele verklaring voor.

AP Ned

Naar verluidt is Fahd 84 jaar geworden.

Kroonprins Abdullah, de halfbroer van de overleden vorst, is benoemd tot de nieuwe koning van Saoedi-Arabië, zei het hof.

Zondagavond laat werd al aan het persbureau Associated Press meegedeeld dat de gezondheidstoestand van de koning snel verslechterde. Op 27 mei was Fahd in het ziekenhuis opgenomen, naar verluidt om behandeld te worden aan een longontsteking en hoge koorts. Fahd zal dinsdag worden begraven op de begraafplaats Al-Oud in het centrum van de Saoedische hoofdstad.

Na een beroerte in 1995 kon de koning nog slechts een ceremoniële rol vervullen en werd kroonprins Abdullah de facto al de Saoedische leider. Gedurende zijn meer dan twee decennia durende koningschap maakte Fahd van het land waarin zich de belangrijkste islamitische heiligdommen en 's werelds grootste olievoorraad bevinden een Amerikaanse bondgenoot.

Minuten nadat het overlijden van Fahd bekend was gemaakt, stegen de prijzen van ruwe olie tot boven de 61 dollar per vat. Overigens werd deze prijsstijging niet alleen toegeschreven aan het overlijden van de leider van 's werelds belangrijkste olie-exporterende staat, maar ook aan de vrees dat nieuwe spanningen rond het Iraanse atoomprogramma gevolgen zullen hebben voor de Iraanse olie-export.