Daders aanslagen Londen hebben banden met Saoedi-Arabië

Twee van de vier daders van de mislukte aanslagen van 21 juli in Londen hebben banden met Saoedi-Arabië. Dat meldt The Daily Telegraph maandag.

Belga

Hamdi Issac oftewel Hussain Osman, die vrijdag in Rome werd gearresteerd, heeft kort voor zijn arrestatie een telefoonnummer in Saoedi-Arabië gebeld, zo meldt de Britse krant.

Osman probeerde op 21 juli een bom tot ontploffing te brengen in een metrostel bij het station Shepherd's Bush in het westen van Londen.

The Daily Telegraph citeert bekenden van Mokhtar Saïd Ibrahim (of Mokhtar Mohammed Saïd), die vrijdag in Londen werd gearresteerd.

Volgens deze bronnen is hij in 2003 naar Saoedi-Arabië vertrokken voor een "trainingsperiode" van twee à drie maanden. Mokhtar, die heeft getracht een bom te doen ontploffen in een bus in het oosten van Londen, zou zijn kinderjaren in Saoedi-Arabië hebben doorgebracht. Hij zou als adolescent met zijn familie naar Groot-Brittannië zijn geëmigreerd.

"Mokhtar zei dat hij vertrok voor een opleiding die een maand zou duren, maar we wisten niet wat hij daarmee bedoelde en hij is niet zo lang gebleven" als voorzien, aldus een van zijn vrienden tegenover The Daily Telegraph. "Hij zei altijd: 'Ik kan niet wachten om naar Saoedi-Arabië te gaan.' Hij was veranderd voordat hij vertrok, hij had een baard laten staan", aldus deze bron.

Volgens de Britse pers is Scotland Yard ook geïnteresseerd in de Ethiopische gemeenschap in Italië: Hamdi Issac of Hoessain Osman verbleef in Italië alvorens in Groot-Brittannië asiel aan te vragen en te krijgen. Hij deed zich in Groot-Brittannië voor als Somaliër.