Elf actievoerders aangehouden bij betoging voor NAVO

Bij een betoging voor de zetel van de NAVO in Brussel zijn maandagnamiddag elf actievoerders opgepakt. Dat meldt de Brusselse politie. De manifestanten probeerden over de omheining te klauteren. Ze werden administratief aangehouden.

Belga

De betogers maakten deel uit van de internationale vredesvoettocht die van 26 juli tot 9 augustus van Ieper, via de NAVO in Evere, naar Kleine Brogel trekt. De tocht is een organisatie van Voor Moeder Aarde in het kader van de 60ste verjaardag van het atoombombardement van Hiroshima en Nagasaki. Voor Moeder Aarde vraagt dat de kernmachten en de NAVO-lidstaten werk maken van een verdrag voor een wereldwijd verbod op kernwapens zoals vastgelegd in het Non-Proliferatie Verdrag.

Volgens Pol D'Huyvetter van Voor Moeder Aarde zijn de opgepakte manifestanten "burgerinspecteurs" die bewijsstukken wilden verzamelen over het kernwapenarsenaal van de NAVO. Tijdens de actie ontving de NAVO overigens wel een delegatie van de actievoerders, onder wie een 74-jarige overlevende van de atoombom op Hiroshima en de Brusselse schepen Bruno De Lille. De Lille sprak uit naam van de 239 Belgische burgemeesters die deel uitmaken van de Mayors for Peace die op hun beurt ijveren voor een kernwapenvrije wereld.