Ook gemeenten in regio Brussel vragen hulp rampenfonds

Verschillende gemeenten uit Brussel en omstreken vragen de tussenkomst van het rampenfonds na het noodweer van vorig weekend. Naast Elsene, Molenbeek en Sint-Stevens-Woluwe dienen onder meer Vorst, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Anderlecht een dossier in bij de federale regering om de overstroming als natuurramp te laten erkennen.

Belga

Volgens de gemeente Anderlecht namen al heel wat inwoners contact op met het lokale bestuur omwille van de uitzonderlijke regenval van vrijdag en zaterdag. "Burgemeester Jacques Simonet richtte zich tot minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en de Brusselse gouverneur Véronique Paulus de Châtelet om een snelle erkenning als natuurramp te krijgen", luidt het. Die erkenning is nodig voor tussenkomst van het rampenfonds.

De verschillende gemeentebesturen vragen de getroffen bewoners om een brief naar de gemeente te sturen met daarin een evaluatie van de schade. De slachtoffers krijgen ook de raad om alle facturen en foto's zorgvuldig te bewaren. Het gemeentebestuur van Anderlecht belooft alvast te helpen met het invullen van het formulier dat nodig is voor het verkrijgen van een schadevergoeding. De dienst Openbare Reiniging staat ter beschikking om het afval te verwijderen.

Afgelopen vrijdag en zaterdag werden Brussel en grote delen van Vlaams-Brabant en Limburg getroffen door hevig onweer. Vrijdag was er onder meer wateroverlast nabij het Flageyplein in Elsene, in Sint-Stevens-Woluwe en in Molenbeek. Deze gemeenten vroegen eerder al de tussenkomst van het rampenfonds. Zaterdagmiddag werden vooral Anderlecht, Koekelberg en opnieuw Molenbeek getroffen door een wolkbreuk.