Levenslang voor pleger aanslag abortuskliniek

Print
De Amerikaan Eric Rudolph, die eerder schuldig was bevonden aan een bomaanslag tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996, heeft maandag levenslang gekregen voor zijn rol in een dodelijke bomaanslag op een abortuskliniek.
Rudolph (38) kreeg in een schikking met de aanklagers die hem de doodstraf bespaarde, tweemaal levenslang zonder de mogelijkheid van strafvermindering. Het proces had betrekking op een aanslag op een kliniek in Birmingham in 1998, waarbij een dienstdoende politieman de dood vond en een vrouw zwaargewond raakte. Rudolph wordt vermoedelijk op 22 augustus, wanneer de strafmaat bekend wordt gemaakt in de zaak van de bomaanslagen en andere misdrijven in Atlanta, nogmaals tot tweemaal levenslang veroordeeld. Rudolph, die zichzelf een gelovig christen noemt, zei dat in de kliniek wekelijks vijftig kinderen waren vermoord. Omdat hij abortus als moord beschouwt, achtte hij het gebruik van geweld om abortus te stoppen gerechtvaardigd. Aanklager Michael Whisonant zei dat Rudolph zichzelf tot rechter, jury en beul had benoemd.

Bij de bomaanslag tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, op 22 augustus 1996, kwam een vrouw om het leven en raakten ruim honderd mensen gewond. Een jaar later pleegde Rudolph aanslagen op een abortuskliniek en een homobar in Atlanta. Hij was aangesloten bij een sekte die zich keerde tegen abortus, homofilie en joden. De aanslag op de Spelen beraamde hij om de Amerikaanse regering voor schut te zetten.

Rudolph werd in mei 2003 in de bergen van North Carolina gearresteerd, nadat hij ruim vijf jaar voortvluchtig was geweest. Als onderdeel van de schikking onthulde hij waar hij explosieven verborgen had.