Dewael: "Buitenlandse hardrijders gaan niet lang meer vrijuit"

Door het zopas ondertekende Schengen III-verdrag komt er snellere indentificatie van buitenlandse hardrijders. Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael maandag aan na de kritiek van de Brugse procureur Berkvens dat buitenlandse harrijders nooit bestraft worden.

Belga

Volgens Dewael verbetert het Schengen III-verdrag, dat op 28 mei ondertekend werd, niet alleen de samenwerking tussen de politiediensten van de Benelux-landen, Duitsland, Spanje, Oostenrijk en Frankrijk, maar wordt ook een aantal databanken toegankelijk voor de lidstaten, zoals de databank met de nummerplaten van de ingeschreven voertuigen.

De minister begrijpt de reactie in de pers: "Politiediensten en parketten reageren terecht boos omdat héél wat van hun inspanningen om buitenlandse snelheidsduivels te bestraffen, door een slechte samenwerking vaak dode letter bleven. Dit is eveneens niet goed omwille van de onrechtvaardigheid naar de landgenoten die wel gepakt én bestraft worden. Door de ondertekening van het Schengen III-verdrag moet dit - na de ratificatie door de ondertekenende landen - tot het verleden behoren".

Voor Dewael is Schengen III een voorbeeld dat Europa een meerwaarde is voor haar onderdanen. "Met dit soort concrete dossiers zullen we het vertrouwen van de mensen in Europa moeten terugwinnen en komen tot een Europese zone van veiligheid en justitie", aldus de minister.