Malariamug mogelijk te misleiden met geur

Malariamuggen zijn mogelijk te misleiden met geuren die lijken op menselijke luchtjes. Aan de malaria-besmetting overlijden wereldwijd ruim een miljoen mensen per jaar.

Belga

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit gaan dat de komende vijf jaar onderzoeken in samenwerking met twee vooraanstaande Amerikaanse universiteiten. Aan het onderzoek werken ook gezondheidsinstituten uit Tanzania en Gambia mee.

Vrouwelijke malariamuggen zuigen met een steek mensenbloed op, dat zij nodig hebben voor hun eitjesproductie. Zij vinden hun gastpersonen door geuren. Een klein deel van de muggen is besmet met een parasiet, die malaria veroorzaakt. Wanneer een besmet persoon opnieuw door een mug wordt gestoken, verspreidt de parasiet zich in de muggenpopulatie. Omdat de verspreiding zo razendsnel plaatsvindt, raken erg veel mensen in risicogebieden besmet met de ziekte.

Onderzoekers van de Vanderbilt University uit Nashville en de Yale University uit New Haven gaan voor malariamuggen aantrekkelijke, afstotende of verwarring stichtende geurstoffen ontwikkelen.