"Historische uitspraak" tegen illegaal downloaden

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag unaniem beslist dat internetprogramma's die gebruikers in staat stellen om door auteursrechten beschermde bestanden, zoals muziek en films, uit te wisselen, kunnen worden aangeklaagd wegens inbreuk op die rechten.

Belga

De uitspraak viel in de zaak "MGM versus Grokster". Deze beslissing stelt de muziekindustrie in staat dergelijke 'file sharing' diensten te vervolgen. Zij zouden de muziekindustrie al miljarden dollars gekost hebben, aangezien mensen nu vaker geneigd zijn muziek en films te downloaden in plaats van te kopen.

"Het is een historische overwinning in dit digitaal tijdperk", aldus de Motion Picture Association of America (MPAA), als het ware de vakbond van de grote Hollywoodstudio's, in een persbericht. De internationale organisatie van muziekproducenten IFPI sprak in een reactie van een "mijlpaal".

"Het is de belangrijkste rechterlijke uitspraak met betrekking tot de muziekindustrie in twintig jaar. Het hof heeft duidelijk en ondubbelzinnig geoordeeld dat verspreiders van technologie geen bedrijf kunnen opbouwen door schending van de auteursrechten te bevorderen".

Tot voor vandaag konden enkel individuen die zich aan dergelijke illegale praktijken schuldig maakten, vervolgd worden. Eerder oordeelde een rechtbank immers dat internetdiensten, zoals Grokster en Morpheus, niet aansprakelijk zijn voor wat hun gebruikers doen, omdat de diensten ook voor legale doeleinden gebruikt kunnen worden. Het Hooggerechtshof wees deze uitspraak nu van de hand.