Tigger, Gargamel en Boomer zijn hun stem kwijt

Paul Winchell, de stem achter het Disney-figuurtje Tigger in de films rond Winnie the Pooh (Winnie de Poeh), is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldden verschillende Amerikaanse media.

Belga

Winchell was buikspreker en presenteerde in de VS tal van kinderprogramma's. In 1968 sprak hij voor het eerst de stem van Tigger (Teigetje) in voor de film "Winnie the Pooh and the Blustery Day" (De Waaibomendag), die een Oscar wegkaapte. In 1999 verleende hij voor de laatste keer zijn stem aan de lispelende tijger in "Winnie the Pooh: Seasons of Giving". In 1974 kreeg hij een Grammy voor Beste Kinderlied voor "The Most Wonderful Things About Tiggers", uit de film "Winnie the Pooh and Tigger Too".

Maar Winchell was ook de stem achter Gargamel in "The Smurfs", Boomer in "The Fox and the Hound" en tal van andere figuurtjes van Hanna-Barbera en Disney.

Winchell werd geboren in 1922 in New York. Hij was een verlegen jongen die stotterde, maar kon zijn spraakproblemen overwinnen door zijn stem te vervormen. Toch bleef het niet enkel bij een carrière als kinderanimator. Winchell was ook een uitvinder. Hij had onder meer patenten voor een wegwerpscheermesje, een aansteker zonder vlam en een onzichtbare kousenband.