Slachtoffers van botulisme in vijvergebied Platwijers

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder hebben zondagvoormiddag dode eenden gevonden op een vijver in het gebied de Platwijers. “Preventief gaan wij bij deze weersomstandigheden op zoek naar slachtoffers van botulisme. Zondag vonden wij bij één van die controles een tiental kadavers van eenden. Nog eens zoveel eenden waren ziek. Zij worden nu verzorgd in ons centrum,” zegt één van de medewerkers. Ongeveer 70% van de botulisme-slachtoffers kan na verzorging terug in de natuur worden geplaatst.

kdejager

BR>

Botulisme is een bacterie die meestal in stilstaande waters zit. Wanneer er minder zuurstof in het oppervlaktewater zit, gaat de bacterie zich vermenigvuldigen. Ze scheiden zeer giftige stoffen af. Watervogels die deze stoffen uit het water opnemen, krijgen een spierziekte. Uiteindelijk gaat alles verslappen en sterven ze de verdrinkingsdood.

Wandelaars en fietsers die versufte watervogels zien, kunnen contact opnemen met het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum op tel. 011/43.70.89