Recordlading kiwi's in Zeebrugge

In Zeebrugge is maandagmorgen het koelschip MV Knud Lauritzen gearriveerd. Aan boord bevond zich de grootste exportlading Nieuw-Zeelands kiwifruit ooit. Het gaat om 90 miljoen stuks. Ze zijn bestemd voor de hele Europese markt.

Belga

De MV Knud Lauritzen verliet 27 dagen geleden de haven van Tauranga in Nieuw-Zeeland. Het gaat om 2,6 miljoen kartons op 9.000 paletten. Voor de haven van Zeebrugge is dit een bevestiging van haar prima relatie met 's werelds grootste exporteur van kiwifruit, Zespri International.

Het schip dat de lading bracht, is één van de vier grootste koelschepen ter wereld. De MV Knud Lauritzen is de trots van rederij LauritzenCool. Het schip werd in 1991 in Denemarken gebouwd. Het beschikt over 21.485 kubieke meter gekoelde laadruimte. Op het dek is plaats voor eenzelfde volume aan containers.

Zespri International Ltd. vertegenwoordigt ongeveer 2.500 Nieuw-Zeelandse kiwitelers en verhandelt jaarlijks zo'n 2 miljard kiwi's in meer dan 70 landen. Het bedrijf is goed voor een jaarlijks verkoopcijfer van 250 miljoen euro.