"VS hebben meer Iraakse doden op geweten dan Saddam"

De VS hebben in Irak meer doden op hun geweten dan Saddam Hoessein. Dat heeft het anti-oorlogstribunaal World Tribunal on Iraq (WTI) op zijn slotzitting in Istanboel geconcludeerd.

Belga

Het WTI veroordeelde maandag scherp de VS, Groot-Brittannië en de coalitietroepen voor de invasie en bezetting van Irak. Het WTI werd in 2003 opgericht, kort na de start van de oorlog in Irak, en is geïnspireerd op het Russell Tribunal dat in de jaren zestig de Amerikaanse oorlog in Vietnam veroordeelde.

Het Tribunaal kwam twintig keer bijeen op verschillende locaties wereldwijd, waaronder ook Brussel. Het WTI groepeert 200 ngo's, waaronder Greenpeace en de Europese anders-globalistische organisatie ATTAC, maar ook intellectuelen als de Amerikaanse linguïst Noam Chomsky en de Egyptische socioloog Samir Amin.

Arundhati Roy, de Indiase schrijfster die in 1997 de Booker-prijs won met "The God of Small Things", zat het afgelopen weekend de 15-koppige jury van het tribunaal voor in Istanboel. Zij eiste ook in naam van het WTI dat de Amerikaanse gevangenenbasis in Guantanamo wordt gesloten.