Sarkozy wil rem op uitbreiding Europese Unie

Nicolas Sarkozy, de voorzitter van de Franse meerderheidspartij UMP en één van de sterkhouders van de nieuwe Franse regering, heeft maandag in een onderhoud met premier Dominique de Villepin voor een opschorting van de uitbreiding van de Europese Unie gepleit.

Belga

Bulgarije en Roemenië houdt hij echter buiten schot. Sarkozy was de eerste Franse politicus die bij premier de Villepin zijn visie over het mislukte referendum over de Europese grondwet uit de doeken mocht doen. "Niet alle landen hebben de roeping om in Europa binnen te komen", verklaarde hij. "Men moet de uitbreiding opschorten tot op zijn minst de instellingen zijn hervormd. Europa moet grenzen hebben".

Sarkozy beklemtoonde dat zijn standpunt geen betrekking heeft op Bulgarije en Roemenië. Volgens de gedoodverfde opvolger van president Jacques Chirac is het toetredingsproces van deze twee landen zodanig gevorderd dat een opschorting niet meer mogelijk is. Turkije, Oekraïne en de landen van het voormalige Joegoslavië mogen zich echter wel aangesproken voelen.