Schröder vraagt om vertrouwensstemming

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft het parlement maandag gevraagd een vertrouwensstemming over zijn regering te houden. Die stemming heeft wat Schröder betreft vrijdag plaats. Het verzoek van Schröder houdt verband met zijn voornemen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

AP Ned

Schröder wil de stemming verliezen, wat betekent dat sommige Bondsdagleden van zijn eigen partij tegen hem moeten stemmen of zich van stemming moeten onthouden, en vervolgens president Horst Köhler overhalen voor september, een jaar vroeger dan gepland, verkiezingen uit te schrijven.

Schröder zegt een nieuw mandaat nodig te hebben na een reeks gevoelige nederlagen van zijn SPD bij verkiezingen in enkele deelstaten. Door deze nederlagen heeft de conservatieve coalitie de controle gekregen over de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, waardoor die het programma van de regering kan blokkeren.

In de opiniepeilingen ligt de SPD ver achter op de conservatieve CDU/CSU, wier kanselierskandidaat Angela Merkel de eerste vrouwelijke kanselier van de Bondsrepubliek kan worden.