Slachtoffer groepsverkrachting in beroep tegen vrijlating daders

Een Pakistaanse vrouw die op last van een dorpsraad door een groep mannen werd verkracht heeft maandag voor het hooggerechtshof in Islamabad bezwaar gemaakt tegen een gerechtelijk besluit om de doodstraf die tegen zes van de daders was uitgesproken, ongedaan te maken. Ook wil zij dat acht andere mannen die zijn vrijgesproken, alsnog worden bestraft. Slechts een van de daders is veroordeeld. Zijn doodstraf werd in beroep omgezet tot levenslang.

AP Ned

Na een korte zitting, waarop alleen kwesties met betrekking tot de jurisdictie van het hooggerechtshof aan de orde kwamen, werd het proces verdaagd tot dinsdag. De advocaat van de vrouw zei te hopen op een snelle uitspraak, om te voorkomen dat de zaak wordt doorverwezen naar een shariat, een islamitische rechtbank.

De nu 36-jarige Mukhtar Mai werd in 2002 door de raad van haar dorp Meerwala, 560 kilometer ten zuidwesten van Islamabad, tot groepsverkrachting veroordeeld als straf voor een affaire die haar 13-jarige broertje met een vrouw in het dorp zou hebben gehad. Volgens Mai werd de aanklacht verzonnen om te verhullen dat haar broer was aangerand door mannen van de clan van de vrouw, de Mastoi.

Mai doorbrak de cultuur van schaamte en zwijgzaamheid rond seksuele misdrijven in Pakistan en kreeg voor elkaar dat zes van de daders ter dood werden veroordeeld. In maart werden de doodvonnissen echter herroepen. Vijf van de veroordeelden kwamen vrij en de zesde kreeg levenslang.

Door haar campagne om recht te krijgen verwierf Mai internationale bekendheid en inmiddels is de ongeletterde vrouw een prominent actievoerster voor vrouwenrechten. Met geld dat zij uit het buitenland ontving zorgde zij er onder andere voor dat in haar dorp een meisjesschool kwam. Maar toen zij eerder deze maand op uitnodiging van een Amerikaanse organisatie naar de VS wilde reizen werd haar paspoort ingenomen. President Pervez Musharraf vertelde bij een recent bezoek aan het buitenland dat hij daar persoonlijk opdracht toe had gegeven, omdat Mai naar zijn zeggen van plan was Pakistan in een kwaad daglicht te stellen. Na heftige kritiek van Washington werd het reisverbod opgeheven.

Mai zei dat zij haar paspoort terug heeft, maar ze herhaalde haar klacht dat zij door de politie in de gaten wordt gehouden. De politie zegt dat te doen om haar veiligheid te garanderen. "Gaat het zo met vrije mensen? Ik krijg geen kans om met iemand te praten", zei Mai tegen journalisten tijdens een tussenstop op de luchthaven van Multan, waar zij werd omringd door tientallen politieagenten.