Talrijke Amerikaanse moslims illegaal in de cel na 11 september

De Amerikaanse autoriteiten hebben na de aanslagen van 11 september 2001 tientallen moslims die in de VS woonden, in de cel opgesloten zonder bewijslast of aanklacht. Dat blijkt uit een rapport dat maandag werd vrijgegeven door enkele mensenrechtenorganisaties.

Belga

De moslims werden opgesloten op basis van een wet die toelaat dat "hoofdgetuigen (material witnesses)" van wie de politie meent dat ze belangrijke informatie hebben en dat ze wel eens zouden kunnen vluchten, worden opgepakt en opgesloten. Volgens de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch (HRW) en American Civil Liberties Union (ACLU) werd de wet in deze gevallen echter "onherkenbaar" verdraaid.

Het mensenrechtenrapport geeft 70 concrete voorbeelden. In 28 gevallen werd effectief een onderzoek wegens misdaden ingeleid, zo schrijven HRW en ACLU. In de meeste gevallen ging het niet om terreurdaden. De helft van deze moslimgevangenen moest nooit voor een rechtbank of een "grand jury" verschijnen. In slechts 13 gevallen bood de overheid haar excuses aan, nadat de onschuld van de gevangenen was bewezen.

"Bepaalde moslims werden aangehouden omdat ze naar dezelfde moskee gingen als een van de kamikazes van elf september. Anderen omdat ze een blikopener in huis hadden", stelde Anjana Malhotra, onderzoekster van Human Rights Watch. Sommige gevangenen werden twee maanden of langer vastgehouden zonder aanklacht. "Ze werden in een zwart gat gegooid waar ze geen toegang kregen tot de reden van hun aanhouding, tot hun advocaat, tot hun familie en dat gebeurde onder volledige geheimhouding", aldus nog Malhotra.

"Op binnenlands vlak is het illegale gebruik van het statuut van 'hoofdgetuige' misschien de meest extreme, maar minst bekende overtreding die de regering beging na elf september", meent Lee Gelernt, jurist bij ACLU.

De woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Justitie, Kevin Madden, stelde in een reactie op het rapport dat de wet over "hoofdgetuigen" juridische veiligheidsmechanismen bevat en dat het een belangrijk instrument is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en mensenhandel. Precieze cijfers over het gebruik van de wet zijn er niet.