Japanse keizer herdenkt slachtoffers WOII op Saipan

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko zijn maandag vertrokken voor een tweedaags bezoek aan het eiland Saipan. Het is de eerste keer in 60 jaar dat de keizer een overzeese reis maakt ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Belga

"Deze keer zullen we op buitenlandse bodem hulde brengen aan hen die hun leven lieten in de oorlog en we zullen de moeilijke lijdensweg van hun families gedenken", zei keizer Akihito net voor zijn vertrek.

Saipan is een eiland dat 2.000 km ten zuiden van Tokio ligt. Het eiland in de Stille Oceaan is 120 km2 groot en telt 62.000 inwoners. In 1944 werd op dit eiland slag geleverd tussen Japan en de VS. Bij die gevechten lieten volgens de Japanse overheid 55.000 Japanners en 900 plaatselijke bewoners het leven, evenals 5.000 Amerikaanse soldaten.

Keizer Akihito en keizerin Michiko zullen er verscheidene oorlogsmonumenten bezoeken en hulde brengen aan de slachtoffers van de slag van Saipan.

Saipan is het grootste eiland van het Amerikaanse Gemenebest der Noordelijke Marianen, in het westen van de Grote Oceaan. Oorspronkelijk hoorde het eiland bij Spanje maar het kwam in 1899 onder Duits bewind. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam Japan het eiland in. Heel wat Japanners vestigden zich in de jaren twintig in Saipan voor de visserij en suikerteelt. Na de slag in 1944, die duurde van 15 juni tot 9 juli, namen de VS het eiland over.

Het keizerlijk paar brengt onder meer een bezoek aan een klif waar honderden Japanse soldaten en burgers in zee sprongen omdat ze zich weigerden over te geven aan de Amerikaanse troepen. Volgens het Japanse leger zouden alle japanners die zich overgaven aan de vijand immers wreed behandeld worden. Met de kreet "lang leve de keizer" sprongen zo honderden Japanners van Banzai Cliff de dood tegemoet..SCS/SAL ./. 270943 JUN 05