Leger VS overlegde met leiders Iraaks verzet over bestand

Het Amerikaanse leger heeft in Irak de afgelopen weken twee geheime ontmoetingen gehad met de leiders van de belangrijkste Iraakse verzetsgroepen om te onderhandelen over een bestand of het beëindigen van de strijd. Dat heeft de Britse krant de <>Sunday Times

zondag gemeld op basis van bronnen in Irak.

AP Ned

De Amerikaanse minister van defensie Donald Rumsfeld erkende dat er contact is geweest met het verzet, al is niet gesproken met mensen "die bloed aan hun handen hebben", aldus de minister. De Iraakse verzetsgroeperingen ontkenden zondag dat is onderhandeld met de Amerikanen.

De Sunday Times beschrijft gedetailleerd hoe er op 3 en 13 juni ontmoetingen plaats zouden hebben gevonden tussen vier vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger en enkele commandanten van het verzet in een villa in de buurt van de stad Balad, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Bagdad. De bijeenkomsten zouden onder meer zijn bijgewoond door Ansar al-Sunnah, het Leger van Mohammed en het Islamitische Leger, groeperingen die onder meer geassocieerd worden met de ontvoering en onthoofding van buitenlanders en een groot aantal aanslagen.

Over de uitkomst van de gesprekken heeft de Sunday Times geen informatie. Een van de zaken die besproken zou zijn is het vaststellen van een datum voor de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak, iets dat de Amerikaanse regering de afgelopen weken in het openbaar verscheidene malen heeft verworpen omdat dat door het Iraakse verzet zou worden gezien als een teken van zwakte en een signaal om de overwinning op de VS uit te roepen. Het Iraaks-sjiitische parlementslid Hummam Hammoudi maakte onlangs bekend dat de Iraakse regering in het geheim onderhandelt met een aantal verzetsgroeperingen om de strijd te staken en dat die gesprekken "veelbelovende ontwikkelingen" hebben opgeleverd.