Tien, zeven en zes jaar cel wegens incest voor leden Ichtegems gezin

De correctionele rechtbank van Brugge heeft maandag vijf leden van een Ichtegemse familie veroordeeld voor incest of bedreigingen. De 45-jarige vader, Danny V., kreeg tien jaar cel of de maximumstraf en staat daarna nog tien jaar ter beschikking van de regering.

Belga

Zijn 20-jarige zoon, Frederik V., kreeg zes jaar cel en staat tien jaar ter beschikking van de regering. Hij zit momenteel ook vast in het kader van een moordonderzoek. De 41-jarige moeder, Linda B. (Braen), die van de feiten op de hoogte was, kreeg zeven jaar effectieve celstraf. Vader, zoon en moeder werden ook tien jaar ontzet uit hun burgerrechten. De grootmoeder en een broer kregen zes maanden met uitstel en een boete. De twee dochters die elf jaar lang de feiten ondergingen, krijgen 45.780 euro schadevergoeding. De feiten begonnen toen de dochters tien jaar waren. Hun vader verkrachtte hen tientallen keren. Hun moeder was daarvan op de hoogte maar greep niet in. Toen ook één van hun broers ouder werd, begon hij hen ook te verkrachten. Hij zit momenteel vast in het onderzoek naar de dood van een 19-jarige meisje in Oostende vorige maand. Het meisje werd omgebracht omdat ze seks weigerde.

De grootmoeder van het gezin en een broer van de meisjes waren ook van de feiten op de hoogte. Zij bedreigden de twee slachtoffers zodat ze geen klacht zouden indienen. De twee slachtoffers dienden midden de jaren negentig al twee keer klacht in maar trokken hun verklaringen telkens in onder druk van hun familie. In mei vorig jaar werd de vader betrapt bij nieuwe feiten. Daardoor werd het onderzoek heropgestart. De vader zit sindsdien in voorhechtenis.