Weer dodelijke ongevallen op Belgische wegen

Ook vandaag zijn er op de Belgische wegen weer verscheidene ongevallen met dodelijke afloop gebeurd. Mogelijk speelde de hitte een rol.

Belga

Of dat zo is, is nog niet duidelijk, maar VTB/VAB waarschuwt er wel voor dat hoge temperaturen het risico op ongelukken kunnen verhogen.

Het voorbije weekend vielen er minstens 15 doden op de Belgische wegen. Daarbij kwam zondagavond een 36-jarige bestuurder op de E40 in Battice om het leven toen hij met zijn wagen tegen een verlichtingspaal reed.

Maandagochtend reed een motor in Hoei tegen een vrachtwagen. De 20-jarige motorrijder was op slag dood. In Luik reed maandagochtend een motorrijder tegen een muur. De 56-jarige man overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

In Soumagne (provincie Luik) reed een personenwagen om een nog onbekende reden tegen een paal. De 32-jarige bestuurster was op slag dood. Maandagochtend werd een fietster in Roeselare gegrepen door een vrachtwagen. De 38-jarige vrouw overleefde het dodehoekongeval niet.

De extreme temperaturen van de voorbije dagen kunnen een extra risico vormen in het verkeer, zegt Maarten Matienko van de automobilistenvereniging VAB. "Onderzoek heeft uitgewezen dat bij temperaturen boven 30 graden de temperatuur in de auto kan oplopen tot 45 à 55 graden. De temperatuur op het dashbord kan zelfs verhogen tot 80 graden", aldus Matienko.

Rijden in een extreem hete wagen kan je volgens de VAB vergelijken met rijden onder invloed van alcohol. "De bestuurder is minder alert, hij ziet bepaalde dingen niet, heeft een tragere reactie en stuurt slechter. Als je 's nachts en onder invloed van alcohol rijdt, gaat het risico op een ongeval nog extra de hoogte in", aldus Matienko.

Het advies bij warme temperaturen is bekend. De bestuurder moet voldoende uitgerust zijn als hij bij hoge temperaturen en lang achter het stuur kruipt. "Vertrek nooit vermoeid op vakantie", luidt het advies. "Drink zeer regelmatig water en eet niet te zwaar. Het is best dat je om de twee uur een kwartier rust en als je vermoeidheid voelt opkomen, wissel dan van bestuurder of slaap gedurende een kwartier tot twintig minuten", aldus Matienko.

Tot slot heeft de VAB nog belangrijk advies voor de wagen. "Hou de wagen fris, onder meer door iets op de voorruit te leggen of door een handdoek op het dashbord te leggen. In wagens met airco blaas je eerste de hete lucht uit de wagen en de airco doet nadien de rest. In wagens zonder airco laat je ook eerst de hete lucht eruit en nadien kan je door twee opengedraaide ramen zorgen voor een goede ventilatie". De VAB raadt ook af om honden mee te laten rijden bij hoge temperaturen.