Steeds meer reizigers vertrekken zonder juiste documenten

De jongste weken melden steeds meer Belgische vakantiegangers zich op de luchthaven zonder de vereiste documenten om naar het buitenland te vertrekken. Dat meldt touroperator Neckermann maandag.

Belga

"Steeds meer volwassenen hebben een ongeldige identiteitskaart op zak. Niet alle stads- en gemeentebesturen verwittigen de burgers immers wanneer ze een nieuwe identiteitskaart nodig hebben", aldus Pierre Fivet van Neckermann België.

Ook met de identiteitsbewijzen van kinderen zijn er steeds meer problemen. Minderjarige kinderen moeten een pasje met foto hebben dat ouders op het gemeente- of stadhuis kunnen verkrijgen. Gescheiden of alleenreizende ouders hebben een geschreven toestemming nodig van de thuisblijvende ouder. Die moet door de gemeente worden gehomologeerd.

"Mensen zijn nonchalanter dan vroeger. Bovendien denken veel reizigers dat er binnen de Schengen-ruimte geen controles meer zijn. Onze medewerkers ondervinden vooral moeilijkheden met vakantiegangers die naar klassieke bestemmingen trekken zoals Spanje, Turkije en Tunesië. Mensen die naar verre bestemmingen vertrekken, beschikken meestal over de juiste documenten", aldus Pierre Fivet.

Niet enkel Neckermann merkt het fenomeen op. De vereniging van Belgische touroperators (ABTO) besprak het probleem eerder al.