Stad Sint-Niklaas dient klacht in tegen Vlaams Belang

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas dient bij het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding klacht in tegen het Vlaams Belang wegens racisme.

Belga

Dat werd maandag op een persconferentie aangekondigd. Aanleiding is een artikel in de Sint-Niklase editie van de Vlaams Belang-krant onder de titel luidde: "Wat je in de pers niet kon of mocht lezen".

Daarin grijpt het Vlaams Belang terug naar de vernieling van grafstenen op het kerkhof van Tereken begin dit jaar, gepleegd door enkele autochtone minderjarigen. "Het Vlaams Belang heeft deze zeer ernstige feiten die bovendien zeer pijnlijk zijn voor de nabestaanden van overledenen aangegrepen om foutieve informatie te verstrekken door deze wandaden toe te schrijven aan allochtone jongeren," zei burgemeester Freddy Willockx. Het Vlaams Belang zet volgens Willockx met dit soort berichtgeving aan tot discriminatie, haat en geweld en wil hiermee de inwoners van vreemde nationaliteit in de stad stigmatiseren.

"Hierdoor pleegt het Vlaams Belang op grond van artikel 1 van de antiracismewet een strafbaar feit," klinkt het bij het stadsbestuur. Willockx had vrijdag al openbare excuses geëist tijdens de gemeenteraad maar ving bot.