Tot 4 jaar cel voor heroïnetransport naar GB

De Gentse correctionele rechtbank heeft maandag celstraffen van 2 en 4 jaar uitgesproken tegen vier mannen en een vrouw die betrokken waren bij een poging om 2,8 kilo heroïne vanuit België naar Groot-Brittannië te smokkelen.

Belga

Midden januari 2005 kreeg de Gentse GDA vanuit Groot-Brittannië het bericht dat twee Britse mannen een Britse vrouw hadden aangezocht om drugs vanuit België naar Groot-Brittannië over te brengen en dat de twee mannen op weg waren naar Gent. Het tweetal, de 31-jarige Fawad I. en de 50-jarige Graham S, bleek op de Gasmeterlaan te verblijven bij de Pakistaan Wajid S. Daar kwam een 33-jarige Afghaan een rugzak afleveren die hij eerder in de Sleepstraat was gaan ophalen.

De twee Britten vertrokken daarop naar Nederland en spraken aan een tankstation langs de autosnelweg af met de Britse Karen D. De inhoud van de rugzak werd vakkundig verstopt op verschillend plaatsen in de wagen van D., die daarna doorreed naar Rotterdam. Daar hield de Nederlandse politie de vrouw tegen. In haar wagen werd 2,8 kilo heroïne aangetroffen. De twee Britten waren teruggereden naar Gent en werden daar opgepakt, net als de Pakistaan en de Afghaan.

De verdediging van de verschillende beklaagden pleitte dat de rechtbank geen uitspraak kon doen omdat zij niet het volledige dossier had. "We hebben absoluut geen zicht op het onderzoek dat in Groot-Brittannië is gevoerd", zei meester Van Steenbrugge. "De Britse overheden geven heel wat informatie door, die zij enkel kunnen verkregen hebben via bijzondere opsporingsmethoden zoals telefoontaps. Maar we kunnen niet controleren of die methodes wel op een legale wijze zijn toegepast."

De rechtbank ging daar evenwel niet op in. "De Britse liaisonofficier kan net als iedere andere burger aangifte doen van misdrijven", zei de rechtbank. "Die aangifte is nog geen bewijs. Het bewijs moet geleverd worden door het autonome onderzoek door de Belgische politiediensten. Of de informatie in het Verenigd Koninkrijk op een legale wijze werd ingewonnen, is hier niet van belang."

Volgens de rechtbank hadden de vijf beklaagden zich schuldig gemaakt aan het heroïnetransport en hadden zij een criminele organisatie gevormd. Fawad I., Graham S., Wajid S. en Karen D. werden daarom veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De Afghaan die de heroïne was komen leveren in de Gasmeterlaan, kreeg twee jaar cel.