Nederlandse Hell's Angels en Belg krijgen 3 jaar cel voor drugssmokkel

De Gentse correctionele rechtbank heeft maandag twee Amsterdamse Hell's Angels en een Belg veroordeeld tot drie jaar cel en boetes van 5.500 en 11.000 euro omdat ze 95 kilogram cannabis naar Nederland hadden willen smokkelen.

Belga

De politie kwam de zaak in september 2004 op het spoor via anonieme informatie. Daaruit bleek dat een Belg uit Knokke op zoek was naar chauffeurs die drugs konden vervoeren naar Groot-Brittannië. Een undercoveragent nam contact op met de man.

Het bleek te gaan om de dertiger Manuel T, die beweerde te werken voor de Amsterdamse tak van de Hell's Angels. De infiltrant verklaarde zich bereid mee te werken aan een drugstransport en Manuel T. kon korte tijd later 95 kilo cannabis gaan ophalen in Nederland.

Zodra de drugs in België waren, weigerde de infiltrant het transport uit te voeren, zodat T. in de problemen kwam met zijn opdrachtgevers. Uiteindelijk zakten twee Angels uit Amsterdam af, naar eigen zeggen 'om hun spul op te eisen'. Zij werden samen met T. opgepakt in een taverne in Ledeberg, op 25 februari 2005. Een van de twee Nederlanders was de 37-jarige Gerolf D, die beschouwd wordt als de schatbewaarder van de Amsterdamse afdeling van de motorbende. De andere was de 39-jarige Maarten K.

Volgens de verdediging van de twee Angels was het onderzoek niet correct gevoerd en waren de rechten van de twee mannen geschonden. Bovendien was een deel van het dossier geheim, zodat de rechtbank ook niet kon controleren of alles legaal was verlopen, stelden de advocaten. De rechtbank aanvaardde die argumenten niet: "Het loutere feit dat een deel van het dossier geheim is, houdt geen schending van de rechten van de verdediging in."

De rechtbank oordeelde dat de drie mannen hadden deelgenomen aan de activiteiten van een criminele organisatie door het drugstransport te organiseren. Geen van hen had evenwel een leidende rol in de organisatie, hoewel de twee Nederlanders duidelijk een belangrijker positie innamen dan T. De twee Angels werden echter niet apart nog eens veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie.

Uiteindelijk kregen de drie elk een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Voor Manuel T. was een jaar daarvan wel met uitstel, omdat hij een ondergeschikte was. Ook zijn geldboete was kleiner, 5.500 euro, terwijl die van de twee Nederlanders telkens 11.000 bedroeg.