Gezondheidsbevordering doet ziekteverzuim dalen

Investeren in gezondheidsbevordering levert bedrijven geld op, onder meer omdat het ziekteverzuim dan met 12 tot 36 procent daalt.

Belga

Dat stelden het Vlaams instituut voor Gezondheidspromotie (VIG), de Stichting tegen Kanker en Prevent maandag bij de voorstelling van een zevenstappenplan dat bedrijven begeleidt om zelfstandig een rook-, voedings- of gezondheidsbeleid in te voeren.

Volgens Amerikaans onderzoek kan elke euro die werd geïnvesteerd in gezondheidsbevordering op het werk (GBW) het tienvoudige opbrengen aan besparingen op kosten gelinkt aan ziekteverzuim. "Bovendien zorgt GBW voor een beter imago voor het bedrijf, een dalend personeelsverloop en hogere productiviteit", zei Karen Everaet van Prevent. "Het is dus niet alleen goed voor het welzijn van de werknemer, maar ook voor het bedrijf zelf."

"Vaak kijken bedrijfsleiders enkel naar de kwantificeerbare kosten verbonden aan de invoering, maar op termijn heeft GBW veel ruimere positieve effecten, die zich ook financieel vertalen", aldus Els Wouters van het VIG. "Zo sterft een kwart van de rokers op beroepsactieve leeftijd door tabaksgebruik. Als dat vermeden kan worden, hoeft de werkgever ook niet te investeren in een nieuwe werkkracht en diens opleiding", aldus nog Wouters.

De drie organisaties ontwikkelden het voorbije anderhalf jaar een zevenstappenplan voor bedrijven, dat ze dan toepasten op drie domeinen: rook-, voedings- en gezondheidsbeleid. Zo ontstonden drie publicaties die gelden als 'doe-het-zelfhandleidingen' voor bedrijven. De zeven stappen zijn: een draagvlak creëren, structuren opzetten, behoeften in kaart brengen, het projectplan schrijven, het beleid uitvoeren, het plan evalueren, en het aanpassen en verankeren.

De publicaties ('Gezondheidsbevordering op het werk', 'Stapsgewijs naar een rookbeleid op het werk' en 'Stapsgewijs naar een voedingsbeleid op het werk') zijn verkrijgbaar bij een van de drie organisaties of in de boekhandel en kosten elk 24,95 euro.