Personeel gevangenis Vorst staakt "tot de finish"

De bewakers van de gevangenis in Vorst hebben op een algemene vergadering beslist om een staking tot de finish aan te vatten. Naast bijkomend personeel, eisen de cipiers ook dat het interne telefoniesysteem, dat al verscheidene jaren defect is, hersteld zou worden.

Belga

De staking is met een grote meerderheid van stemmen goedgekeurd. Vierenvijftig werknemers keurden het plan goed. Er waren ook 8 tegenstemmen en één onthouding.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD-CCOD-VSOA) eist dat er bijkomende cipiers worden aangenomen om tot een bezetting van 290 gevangenenbewakers te komen, tegenover 269 op dit moment. "In die context willen wij ook een opsplitsing van de personeelquota met Berkendael, de vrouwengevangenis die grenst aan de gevangenis van Vorst", vertelde Frédéric Hayoit, afgevaardigde van de ACOD.

Zondag bleek nog eens dat de problemen, veroorzaakt door het personeelstekort, de cipiers boven het hoofd groeien. "We moesten drie personenen naar het ziekenhuis brengen. Elk van hen werd begeleid door twee bewakers, zoals het reglement voorschrijft. Daarenboven zijn twee opzichters gewond geraakt bij een ontsnappingspoging", vertelt Frédéric Hayoit.

De cipiers eisen ook dat een intercomsysteem in de gevangenis, dat al jaren stuk is, wordt hersteld. "Zolang het intercomsysteem niet opnieuw werkt, blijven wij niet in de gevangenis", stelde Frédéric Hayoit.

De politie, het Rode Kruis en de civiele bescherming, die het werk van de cipiers overnemen tijdens sociale conflicten in de gevangenissen, zijn verwittigd en zouden de gevangenisbewakers tegen het einde van de ochtend moeten aflossen.

In de loop van de dag zou er een eerste contact moeten plaatsvinden met de directie.