Israël roept op tot internationale samenwerking tegen Iran

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Silvan Shalom heeft zondag de internationale gemeenschap opgeroepen gezamenlijk een blok te vormen tegen de "ondemocratisch gekozen" nieuwe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

AP Ned

Volgens Shalom vormt de verkiezing van Ahmadinejad een bedreiging voor de vrede. Israël wil dat het islamitische regime in Teheran geïsoleerd wordt en stelt dat met alle mogelijke middelen voorkomen moet worden dat het land een atoombom bouwt.

Iran geldt traditioneel als een van de aartsvijanden van Israël en de uitverkiezing van Ahmadinejad wordt in Jeruzalem beschouwd als een bedreiging van de staatsveiligheid. Algemeen wordt verwacht dat Iran onder Ahmadinejad de verrijking van uranium zal hervatten en dat de voorzichtige toenadering tot Europa van de afgelopen jaren weer wordt teruggedraaid.

Ook minister van defensie Shaul Mofaz waarschuwde voor het 'nieuwe gevaar' dat Iran nu vertegenwoordigt. Mofaz stelt dat alle cruciale politieke posten nu in handen is van de extreem conservatieve geestelijkheid, waardoor de kans groter is dat Iran terroristische groeperingen blijft steunen die een gevaar vormen voor Israël, aldus Mofaz. Iran verleent directe steun aan onder meer de Hezbollahbeweging in Libanon en de extremistische Hamas in de Palestijnse gebieden.