Roel en zijn beestenboel

SUSTEREN -

Cowboytje spelen, maar dan voor volwassenen. Zo zou een leek

cow cutting

kunnen omschrijven, maar voor Roel Breeur uit Neerpelt is cow cutting een serieuze zaak. De man werd onlangs immers voor de tweede keer Europees kampioen met E.R. Peggy, een gevlekte merrie. Roel traint paarden voor wedstrijden. Afgelopen weekend deed hij in manège Katsbeek mee aan de eerste Nederlandse cutting-wedstrijd. Om te trainen, want zijn beste paarden liet hij op stal.

An OLAERTS

BR>

Het lijken wel opnamen voor een promofilmpje van Marlboro-sigaretten in het café van manège Katsbek. De stamgasten dragen allemaal een jeans, opgehouden met riemen met enorme, blinkende gespen. Aan hun voeten hebben ze puntige laarzen met sporen. Op hun hoofden prijken de cowboy-hoeden. Uit de luidsprekers klinkt country-muziek à volonté. Roel vindt het Amerikaanse sfeertje niet zo verwonderlijk. «Cow cutting is overgewaaid uit Amerika. Na golf en baseball is cow cutting de nationale sport daar. Het werk op de ranch is een sport geworden in Amerika. Dat komt erop neer dat om de koeien te merken je ze uit de kudde moet afzonderen; hetzelfde voor een ziek dier dat een injectie nodig heeft.»

Anderzijds vindt Roel het jammer dat cow cutting vaak wordt afgedaan als 'goedkope rodeo met veel

hihaa

-geroep'. «De hoed en de leren broek zijn verplicht op wedstrijden. Een goed cutting-paard kost trouwens makkelijk een half miljoen. Cow cutting is een echte en dure sport.»

Wedstrijden

«Vroeger was ik vooral met military bezig, maar nu doe ik dit al zeven jaar. Ik ben met

western

in contact gekomen via Johan Weyers. Die woont nu half in Kaulille en half in Amerika. Ik ben een tijdje iedere maand naar Georgia gevlogen om bij een Amerikaanse

cutting trainer

te leren

cutten

. Nu rijd ik vooral grote wedstrijden in Duitsland mee.»

«Ik ben niet naar Susteren gekomen om te winnen. Ik heb twee jonge paardjes mee om te zien wat ze kunnen. Deze hengst is een jaar recratiepaard geweest. Hij heeft veel verleerd in die tijd. Voor een wedstrijd als deze ben ik niet meer zenuwachtig, maar voor het Europees kampioenschap heel erg. Van die Europese prijzenpot moet je je niet te veel voorstellen. Dat is gewoon een titel met een beker en wat lintjes. Volgend weekend rijd ik de laatste wedstrijd van het Belgisch kampioenschap mee.»

Roel is instructeur op de Flaming Star Ranch in Hamont. Daar traint hij cutting-paarden en leert hij ruiters cutten. «Een paard klaarstomen voor de show duurt ongeveer één jaar,» legt hij uit. «Het is belangrijk dat het paard lenig en flexibel is. Bovendien moet het paard de koe kunnen 'lezen': het moet instinctief kunnen raden welke richting de koe zal uitlopen. De paarden moeten ook respect hebben voor de koeien. Ze mogen in geen geval happen of stampen.»

«Om te oefenen gebruiken we vaak bizons. Drie bizons zijn vergelijkbaar met 30 koeien. Koeien hebben het spelletje namelijk heel vlug door. Een bizon is veel wilder, die blijft lopen. In Amerika zijn nog grote kuddes runderen die nog nooit mensen gezien hebben. Ze zijn banger en lopen meer. Gewone koeien zijn veel te snel uitgewerkt, daarom gebruiken Limousins, een speciaal rosbruin ras. En dan nog hebben we om de acht weken nieuwe koeien nodig. Het is heel moeilijk om geschikt wedstrijdvee te vinden in Europa. De koeien van hier zijn veel te lui.»

Aangeboden door onze partners