Roland-Garros: Roger Federer naar halve finales

De Zwitser Roger Federer heeft zich dinsdag voor de halve finales van het grandslamtoernooi van Roland-Garros geplaatst. Het nummer een van de wereld en eerste reekshoofd op het gravel in Parijs nam in drie sets de maat van de Roemeen Victor Hanescu (ATP-90): 6-2, 7-6 (7/3) en 6-3.

Belga

In de halve finales komt de 23-jarige Federer tegenover de winnaar van de partij tussen de Spanjaarden Rafael Nadal (ATP-5) en David Ferrer (ATP-21) te staan. Nadal is vierde reekshoofd, Ferrer staat twintigste op de plaatsingslijst. Het is de eerste keer dat Federer de halve finales haalt op Roland-Garros. Totnogtoe was zijn beste resultaat een kwartfinale in 2001. De drie andere grandslamtoernooien won hij al eens. Voor Hanescu was het de eerste keer dat hij voorbij de derde ronde kwam in een Grand Slam. Hij is de vijfde Roemeen in de geschiedenis die de kwartfinales haalde in Parijs, na Ion Tiriac, Adrian Voinea, Ilie Nastase en Andrei Pavel. "Ik was wat nerveus omdat ik hier nooit zover kwam", verklaarde Federer na zijn kwartfinale. "Dat ik maar drie sets nodig had, is mooi meegenomen. Zo spaar ik energie voor de volgende wedstrijd." Federer moest dit toernooi nog geen enkele set prijsgeven.

Als Federer het toernooi wint wordt hij de zesde tennisspeler die de vier Grand Slams minstens één keer op zijn palmares brengt. Don Budge, Rod Laver, Fred Perry, Roy Emerson en Andre Agassi deden het hem voor.