Mysterieuze heldere vlek op Titan bezorgt onderzoekers kopbrekens

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft tijdens recente passages langs de Saturnusmaan Titan een ongewoon heldere vlek waargenomen Titan, die voor wetenschappers een raadsel vormt.

Belga

Tijdens passages in december, februari, 31 maart en 16 april zag de VIMS-spectrometer, die in het visuele en het infrarode licht werkt, een erg heldere halfschijfvormige vlek op de grootste maan van Saturnus. Het verschijnsel heeft een diameter van ongeveer 550 kilometer, zo groot als Ierland, en ten zuidoosten van een helder gebied met de welbekende naam Xanadu.

Er werden eerder al lichte vlekken op Titan waargenomen, maar dan ging het telkens om details die na enkele maanden terug verdwenen. Ook waren deze minder helder dan de nu waargenomen vlek. Bovendien verschilden ook de spectroscopische eigenschappen.

De wetenschappers tasten voorlopig nog in het duister over de verklaring van deze heldere vlek. Het kan gaan om de inslag van een asteroïde, ijsvulkanisme, aardverschuivingen of atmosferische verschijnselen zoals wolken.