WK zwemmen: Alena Popchanka mag haar titel niet verdedigen

Alena Popchanka zal haar titel op de 200 meter vrije slag niet verdedigen op het WK zwemmen, volgende maand in Montreal. Popchanka, die dit jaar haar Wit-Russische nationaliteit inruilde voor de Franse, krijgt daarvoor geen toestemming van de Wit-Russische zwemfederatie.

Belga

Volgens de reglementen van de internationale zwemfederatie (FINA) mag een sporter bij een nationaliteitswissel één jaar niet in actie komen voor zijn of haar nieuw land, tenzij het geboorteland van de sporter in kwestie daarvoor de toelating geeft. Dat is hier niet het geval.

De voorzitter van de Wit-Russische federatie, Sergueï Matvenko, liet Alena Popchanka weten dat ze pas vanaf november voor Frankrijk mag uitkomen. In oktober 2004 nam ze als Wit-Russin nog deel aan het WK kortebaan in het Amerikaanse Indianapolis. Popchanka zal wellicht een eerste keer in actie komen als Française, op het EK kortebaan.

Alena Popchanka verkreeg de Franse nationaliteit in een recordtijd door haar huwelijk op 22 januari met haar Franse trainer Frédéric Vergnoux.