Eerste seizoen "De Collega's" uit op dvd

In de reeks "VRT-klassiekers" is bij distributeur Bridge Entertainment het eerste seizoen van de oersitcom "De Collega's" verschenen. De consument smaakt tv-series op dvd blijkbaar, getuige het succes van dvd's van Vlaamse series en van buitenlandse topreeksen. De grote algemene tv-zenders ondervinden de voorbije jaren niet alleen grotere concurrentie van kleinere themazenders, hun marktaandeel krimpt ook lichtjes door het succes van dvd's. In opdracht van de VRT restaureert Vintage Films sinds november 2003 klassieke reeksen van de openbare omroep. Van "Kapitein Zeppos" werden op een jaar tijd 17.000 dvd-boxen verkocht; van "Wij, Heren van Zichem" en "Fabian van Fallada", die nog geen jaar op de markt zijn, gingen er al 11.000 exemplaren over de toonbank.

Belga

De kijkers verzamelen tv-reeksen op dvd graag, zegt Peter Boeckaert van Vintage Films. "De kijkers die toen jong waren, willen hun klassiekers herbekijken. En ook hun kinderen lusten er wel pap van en zeggen het voort aan hun vrienden", aldus Boeckaert. In de reeks VRT-klassiekers komen de komende maanden en jaren nog nieuwe gerestaureerde dvd-boxen uit, onder meer van "Recht op Recht", de eerste reeks van "Heterdaad", "De Bossen van Vlaanderen", "De Kolderbrigade" en "Hard Labeur". Niet alleen VRT-klassiekers doen het goed. Van het kijkcijferkanon "Matroesjka's" van de commerciële omroep VTM werden op twee maanden tijd in de Benelux 20.000 exemplaren van de dvd-box verkocht. "Televisieseries hebben een behoorlijke levensduur en de gerestaureerde heruitgave op dvd's zijn populair", luidt het bij verdeler Universal.

Ook dvd's van buitenlandse series scoren goed. Paramount wil geen verkoopscijfers bekendmaken, maar de absolute top drie bij de filmverdeler is "Star Trek", "Sex and the City" en "Charmed". Ook reeksen als "Cheers", "Frasier", "Mac Gyver" en "Meiden van de Wit" zijn populair in Vlaanderen.