VRT wil cultuurnet, informatienet en een kindernet

Volgens gedelegeerd bestuurder Tony Mary van de VRT staat de openbare omroep voor een breekpunt. Mary wil drie nieuwe themakanalen, zei hij bij de voorstelling van het jaarverslag.

Belga

Met de voorspelde groei van het aantal tv-kanalen in het achterhoofd, verwacht Mary overigens dat de hoofdkanalen van de VRT tegen 2010 de helft van hun kijkcijfers kwijt zullen zijn.

Door de digitalisering zal het mogelijk zijn meer netten op een goedkopere manier uit te baten. Vorige week raakte bijvoorbeeld bekend dat Belgacom eind juni zou uitpakken met ongeveer honderd zenders. Er komt een enorme fragmentering, denkt Mary, waarbij de druk op de traditionele omroepen groot wordt.

Mary blikt daarom vooruit naar de volgende beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid (2007-2011). Om aan de digitale revolutie deel te kunnen nemen, zal de VRT tegen 2010 elk jaar 200 miljoen extra nodig hebben, stelde Mary eerder. Hoewel het om een ruwe schatting gaat, gaf Mary dinsdag meer uitleg bij dat bedrag. Hij rekent daarbij op acht themakanalen van elk 15 miljoen euro, 40 miljoen euro om de huidige programma's te verrijken en interactief te maken en 40 miljoen euro voor de ontsluiting van de VRT-archieven.

Over de financiering van dat bedrag deed Mary geen suggesties. Dat debat moet door de politiek worden gevoerd, luidde het.

De VRT heeft overigens bij de Vlaamse overheid een aanvraag ingediend om in 2005 te starten met drie themanetten op VRT-televisie: een cultuurnet, een kindernet en een informatienet. Daarnaast wil de openbare omroep zo snel mogelijk een digitaal themanet lanceren op radio met Vlaamse producties en evergreens.