ACV vraagt bijsturing van activeringsbeleid werkzoekenden

Een delegatie van de Limburgse ACV-werkzoekendenwerking heeft er dinsdag tijdens een onderhoud in Genk met CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen op aangedrongen om het activeringsbeleid van de RVA bij te sturen.

Belga

Het ACV vraagt onder meer een betere begeleiding van de werklozen door de VDAB en een beter jobaanbod voor kansengroepen, aldus Flor Houbaer van de werkzoekendenwerking ACV-Limburg.

Vandeurzen aanhoorde de grieven van de militanten en stelde dat hij de problemen zou bespreken met de leden van de bevoegde commissie. Concrete toezeggingen deed hij niet, zo zegt Houbaer nog. Behalve in Genk hielden ACV-militanten ook acties in Gent, Brussel en Herentals.

De federale activeringsmaatregel ten aanzien van werklozen is bijna één jaar oud en wordt vanaf woensdag uitgebreid naar de groep van 30- tot 40-jarigen. Voordien werd enkel de groep werkzoekenden tot 30 jaar door de RVA opgeroepen om hun zoekgedrag naar werk te controleren. Het ACV dringt er in het kader van de nakende uitbreiding van de doelgroep op aan dat de maatregel dringend bijgestuurd wordt.

Volgens de meest recente gegevens van einde maart van dit jaar blijkt dat 6.608 werkzoekenden zonder problemen door de RVA-controle geraakten. 2.607 werkzoekenden gingen een verbintenis aan en 725 liepen een schorsing op.