Toyota en PSA Peugeot Citroën lanceren combi-fabriek in Tsjechië

De autoconstructeurs Toyota en PSA Peugeot Citroën hebben dinsdag hun gemeenschappelijke vestiging in Tsjechië ingehuldigd.

Belga

Op de site worden op eenzelfde platform drie verschillende wagenmerken geproduceerd. Het gaat om een van de grootste buitenlandse investeringen in Centraal-Europa. De vestiging ligt op een terrein van 124 hectare in de stad Kolin, op zo'n 60 kilometer ten oosten van Praag. Op de site, die beheerd wordt door het gemeenschappelijke filiaal TPCA, zullen op eenzelfde platform gelijkaardige wagens van de drie merken van de band rollen. Het gaat daarbij om de kleinere personenwagens Toyota Aygo, de Peugeot 107 en de Citroën C1, alle drie wagens uit de lagere prijsklasse tussen 8.000 en 9.000 euro. "De modellen zijn aantrekkelijk, praktisch en origineel", aldus Jean-Martin Folz, hoofd van Peugeot Citroën, die de inhuldiging dinsdag bijwoonde samen met de Tsjechische premier Jiri Paroubek en Toyota-topman Fujio Cho.

Jaarlijks moeten op de Tjsechische site 300.000 wagens van de band rollen. Dat aanbod wordt gespreid over de drie merken, al zijn wijzigingen in functie van de veranderende vraag niet uitgesloten. De productie startte eigenlijk al eind februari. Sindsdien werden 11.000 wagens geproduceerd. Dit jaar wordt gemikt op een totaal van 100.400 wagens. Momenteel biedt de fabriek werk aan 2.400 arbeiders, op termijn worden dat er 3.000.