Rover: regering stelt experten aan om boeken te onderzoeken

Twee onafhankelijke experten gaan in opdracht van de Britse regering de boekhouding onderzoeken van het failliete autoconcern MG Rover. Dat heeft de Britse minister van Handel en Industrie Alan Johnson dinsdag bekendgemaakt.

Belga

Uit een rapport van het Financial Reporting Review Panel is gebleken dat de boekhouding van 2003 een reeks vragen oproept. Het rapport is in handen van de minister, over de concrete inhoud is niets bekend. "De mensen willen weten wat er gebeurd is," zegt Johnson, "de aanstelling van voorlopige bewindvoerders op 8 april was een zware klap voor de werknemers, hun families en de onderaannemers." De speurders moeten hun rapport "zo snel mogelijk" klaar hebben. Over welke punten verduidelijking hoeft, liet de minister zich niet uit. De Britse regering kondigde in april aan dat er een onderzoek zou komen naar het faillissement van de Britse autoconstructeur. De ondergang van het bedrijf leidde tot het ontslag van 5.000 mensen. De top van het concern ontkende met klem dat er geknoeid was met de boeken.

De Financial Times onthulde afgelopen vrijdag dat Rover tegenover zijn leveranciers openstaande facturen had voor in totaal 1,37 miljard pond of 2 miljard euro. Slechts vijf procent van de schuld kon worden terugbetaald, zo blijkt uit documenten van auditor PriceWaterhouseCoopers (PWC).