"Leica-management heeft fouten gemaakt"

De topman van de Duitse camerafabrikant Leica, Josef Spichtig, heeft dinsdag op een bijzondere algemene vergadering (BAV) toegegeven dat zijn management "fouten heeft gemaakt" die geleid hebben tot de problemen waar het bedrijf momenteel mee kampt. Op de bijzondere algemene vergadering van dinsdag kunnen de aandeelhouders stemmen over de uitgifte van nieuwe aandelen, nodig om een reddingsplan -dat voorziet in herkapitalisering en sanering- te financieren. Spichtig beloofde dinsdag dat het bedrijf uit de rode cijfers zal komen vanaf volgend boekjaar 2006-2007. "Ik ben overtuigd van het potentieel om het bedrijf opnieuw op de rails te zetten", verklaarde de CEO over Leica Camera.

Belga

Het Duitse bedrijf leed in het voorbije boekjaar, dat op 31 maart afliep, een verlies van 15,5 miljoen euro. De omzet dook met een vijfde tot 93,7 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht Leica opnieuw een operationeel verlies van 13 miljoen euro. De vraag in de eerste maanden "bleef zwak", luidde het dinsdag. Leica balanceerde de afgelopen maanden op de rand van het faillissement, maar dankzij een overbruggingskrediet tot half juni kan het bedrijf blijven voortwerken. Na de BAV van vandaag/dinsdag gaat het bedrijf naar een langetermijnoplossing op zoek. Nieuwe ontslagen worden niet uitgesloten.

Spichtig gaf toe dat foute beslissingen van het management mee aan de basis liggen van de huidige problemen. Zo was Leica te traag met de introductie van nieuwe producten. Leica lijdt sterk onder de concurrentie van digitale camera's. Ook de dure euro en het zwakke consumentenvertrouwen speelden een rol. Het bedrijf heeft nu wel een reddingsplan opgesteld, en vraagt dinsdag de goedkeuring van de aandeelhouders. Leica wil 13,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven aan 1,70 euro per stuk. Zo wordt bijna 23 miljoen euro opgehaald. Met dat geld gaat het bedrijf onder meer nieuwe producten ontwikkelen, bijvoorbeeld voor digitale fotografie of sportoptica, zoals verrekijkers.

Bij Leica werken wereldwijd ruim 1.050 mensen. De laatste jaren werden al 400 banen geschrapt.