Steeds minder Vlaamse buurtwinkels

Het aantal buurtwinkels in Vlaanderen is de voorbije vijf jaar met ruim 30 procent gedaald. In 1993 telde Vlaanderen nog 10.753 winkels, in 2003 zijn er dat nog slechts 6.338.

Belga

Dat blijkt uit een onderzoek van de KMO-organisatie Unizo dat dinsdag werd voorgesteld. Unizo berekende ook het aantal buurtwinkels per 10.000 inwoners, een zogenaamde buurtwinkelindex. Die zal de organisatie voortaan jaarlijks laten berekenen. Uit de index blijkt dat Vlaanderen op twee jaar tijd één buurtwinkel per 20.000 inwoners heeft moeten inleveren. In heel Vlaanderen waren er in 2003 6,12 buurtwinkels per 10.000 inwoners. De daling werd de laatste twee jaar wel minder sterk.

Unizo heeft intussen een plan klaar om de buurtwinkels nieuw leven in te blazen. Het Buurtwinkel PLUS-plan steunt op vier pijlers: promotie en herwaardering, levendige en ondernemende buurtwinkels, uitbouwen en innoveren, en stimuleren. Zo pleit de organisatie onder meer voor een promotiecampagne, een renovatiepremie en waardebonnen waarmee nieuwe buurtbewoners in de buurtwinkels kunnen shoppen.

Er komt ook een project waarbij een buurtwinkel een hele resem extra diensten zal aanbieden. Het gaat onder meer om diensten van De Post, De Lijn en de NMBS.