Buitenlanders in Irak bij crash gedood

Bij de crashes van een militaire helikopter en een verkenningsvliegtuig zijn in Irak in nog geen 24 uur tijd acht buitenlandse soldaten en een Irakees om het leven gekomen. De oorzaken van de ongevallen waren dinsdag nog niet opgehelderd. In New York verzocht de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshiar Sebari de VN om een verlenging van het mandaat van de internationale troepenmacht onder Amerikaans commando.

Belga

Vier Italianen kwamen dinsdag om toen hun helikopter in de buurt van het Italiaanse hoofdkwartier in Nassirija neerstortte. Het toestel zou niet bij gevechten betrokken zijn geweest. Maandagavond stierven in Chanakin circa 100 km ten noordoosten van Bagdad bij de crash van een verkenningsvliegtuig van de nieuwe Iraakse luchtmacht vier leden van de Amerikaanse luchtmacht en een Iraakse soldaat.

Aan een militaire controlepost in de buurt van Baquba sleurde een zelfmoordenaar met een autobom twee Iraakse soldaten mee de dood in. In Hit ontdekten politieagenten de lijken van vier collega's, die volgens dokters een dag eerder waren doodgeschoten. In Tikrit ontvoerden onbekenden in politieuniformen een bankdirecteur. Volgens de veiligheidsdiensten werd in het nabijgelegen al-Doer een Irakees door mannen in Iraakse legeruniformen meegenomen. Zijn lijk werd later teruggevonden in een straatje.

De Iraakse parlementsvoorzitter Hasjem al-Hassani zei dinsdag dat de Amerikaanse troepen "de Iraakse soevereiniteit niet respecteren". De kritiek van Hassani volgt op de arrestatie maandag door het VS-leger van de voorzitter van de grootste soennitische partij, Mohsen Abdoel Hamid, en diens drie zonen. De man was een lid van de overgangsregering na de omverwerping van Saddam Hoessein, maar boycotte de verkiezingen van januari. Hij werd later op de dag weer vrijgelaten, samen met "excuses" van het Amerikaanse leger dat zei dat het om een "vergissing" ging. In het parlement zei Hassani dat het incident een "schending van onze soevereiniteit is die we niet kunnen aanvaarden". Hassani behoort zelf tot de soennitische minderheid.

Premier Ibrahim al-Jaafari beloofde ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten zich niet meer zullen voordoen. Bovendien verzekerde hij dat zijn regering een verlenging van het mandaat van de multinationale troepen voorstaat, "tot we de terroristische acties onder controle hebben".

Voor de Veiligheidsraad in New York zei Buitenlandminister Sebari: "Met de uitvoering van hun mandaat hebben ze (de troepen) Irak in een jaar tot een historische en dramatische vooruitgang tot de democratie en stabiliteit geholpen". Zijn land heeft hulp nodig tot het politieke proces met de verkiezingen op het eind van het jaar afgesloten is of Irak alleen voor zijn veiligheid kan instaan.