Chodorkovsky gaat in beroep tegen veroordeling

Michail Chodorkovsky, die dinsdag veroordeeld werd tot negen jaar opsluiting, gaat in beroep tegen de uitspraak. Dat hebben zijn advocaten aangekondigd.

Belga

"We zijn het volledig oneens met deze uitspraak, die niets met het recht te maken heeft," zegt advocaat Guenrikh Padva. "Voor mij is het principieel van groot belang dat ik in eigen land gerechtigheid verkrijg," zei Chodorkovsky. In een verklaring die voorgelezen werd door een van advocaten zei de gevallen zakenman dat zijn veroordeling "beslist is op het Kremlin."

"Sommigen uit de entourage van de president hadden zich voor een vrijspraak uitgesproken om het vertrouwen van de samenleving te herstellen. Anderen vonden dat ik lange tijd achter de tralies moest. Ik wil de eersten bedanken. De anderen mogen weten dat ik me nog niet gewonnen geef," aldus de voormalige oliemagnaat. Chodorkovsky kondigde voorts aan dat hij vanuit de gevangenis verscheidene liefdadigheidsfondsen in het leven willen roepen. "Ik ga vechten voor de vrijheid en me bezighouden met sociale activiteiten," luidde het.