Negen jaar cel voor Chodorkovsky

De voormalige topman van het Russische olieconcern Yukos Michail Chodorkovsky is dinsdag door de rechtbank in Moskou veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. De openbare aanklager had een straf van tien jaar gevorderd. De oliemagnaat stond terecht voor fraude en belastingontduiking.

Belga

Het proces duurde elf maanden lang. Het voorlezen van het meer dan 1.000 pagina's lange vonnis nam 12 dagen in beslag. Ook Chodorkovsky's zakenpartner Platon Lebedev werd veroordeeld tot 9 jaar cel.

Chodorkovski's vervolging wordt in brede kring beschouwd als een poging van de Russische president Vladimir Poetin om de politieke aspiraties van de oliemagnaat te dwarsbomen. Het zou de bedoeling zijn dat Chodorkovski lang genoeg in de gevangenis verdwijnt om zijn deelname aan de presidentsverkiezingen van 2008 onmogelijk te maken.

De zaak tegen Chodorkovski en de ontmanteling door de overheid van zijn bedrijf Yukos, dat werd beschouwd als het meest open bedrijf van Rusland, hebben de belangstelling van buitenlandse investeerders voor Rusland doen afnemen en de olieprijzen doen stijgen.